Кінець літа – це час, коли українські господарки активно займаються консервацією. Одним із важливих етапів закрутки овочів та фруктів стає стерилізація банок, щоб приготовані ласощі збереглися до зими. Як це зробити без особливих зусиль?
Для початку банки необхідно ретельно помити. Для цього краще використовувати не просто миючий засіб для посуду, а й соду. Потрібно насипати трохи соди в банку, додати миючий засіб і трохи води та ретельно промити стінки та дно банки. А потім добре промити проточною водою. Після цього можна стерилізувати банки.
На паровій бані
Найпростіше стерилізувати банки на паровій бані. Для цього потрібно налити в невеликий ковшик або сотейник води, накрити його зверху друшляком і поставити на вогонь. Коли вода закипить, слід поставити на друшляк банку шийкою вниз і почекати пару хвилин, доки вона не нагріється. Потім її потрібно зняти з парової бані та остудити, перш ніж заповнювати продуктами.
В духовці
Багато досвідчених господинь використовують цей метод, який не забирає багато сил. Потрібно просто поставити банки шийкою вниз на решітку в духовці та включити її на 100-120 градусів. Через 10-20 хвилин банки простерилізуються. Але відразу діставати їх із духовки не слід. Краще відчинити дверцята і дати банкам трохи охолонути, щоб вони не лопнули від перепаду температур.
У мікрохвильовій печі
Це досить швидкий спосіб, який також користується популярністю. Потрібно вимиті банки поставити шийкою вниз на тарілку в мікрохвильовій печі і включити на максимальну потужність хвилини на 3. Діставати банки слід сухим рушником, але перед цим теж дати їм трохи охолонути.
В окропі
У велику каструлю покладіть банки і залийте холодною водою. Поставте каструлю на вогонь, доведіть воду до кипіння і проваріть банки 15-20 хвилин. Після поставте їх на рушник шийкою вниз, щоб вони повністю висохли.
Пропонуємо також класичний рецепт маринованих огірків.