Кавун – це соковитий та освіжаючий плід, що містить мало калорій та цукру, зате повний вітамінів, мінералів та антиоксидантів. Тому дієтологи називають його чудовим доповненням до здорового раціону. Вони розповіли про переваги щоденного вживання кавуна та про те, як воно впливає на організм людини.
Дієтологи стверджують, що кавун – корисний нікзкокалорійний продукт, який містить ключові антиоксидантні поживні речовини, які сприяють профілактиці захворювань та загальному здоров'ю. Тому вони радять щодня з'їдати невелику порцію літньої ягоди.
Насичення поживними речовинами
Навіть невелика порція кавуна містить близько 15% від добової норми вітаміну С, а також безліч інших вітамінів та мінералів, включаючи калій, вітаміни А та В6. За словами дієтологів, вітамін С зміцнює імунну систему та допомагає організму засвоювати залізо, а вітамін А корисний для здоров'я шкіри та очей. Що стосується калію, то він підтримує роботу нервової та серцево-судинної системи.
Захист клітин організму
В кавуні міститься натуральна сполука лікопін, яка має антиоксидантні властивості. Ця речовина допомагає захищати організм від раку, хвороб серця та вікових захворювань очей, захищає клітини від пошкоджень і може впливати на зниження артеріального тиску, якщо вживати кавун регулярно.
Підтримка водного балансу
У спекотні літні дні людям важливо підтримувати водний баланс в організмі. І чудовим помічником у цьому може стати кавун, який більш ніж на 90% складається із води. "Він ідеально підходить для поповнення втрачених електролітів та запасів вуглеводів", - кажуть дієтологи.
Поліпшення травлення
За словами лікарів, в кавуні міститься багато води та невелика кількість клітковини. Ці речовини є ключовими у підтримці роботи травної системи. Тому регулярне вживання літнього плода допоможе налагодити травлення та здоров'я кишечника. Крім того, кавун допомагає у боротьбі із зайвою вагою, даючи почуття ситості на більш тривалий період часу.
Захист серця
Як стверджують медики, лікопін в кавуні може знизити ризик серцевих захворювань та інсульту. У плоді також містяться і антиоксиданти, які допомагають підтримувати артеріальний тиск та покращити роботу та стан артерій.
Захист від раку
Лікопін, що міститься в плодах, допомагає також зменшити запалення та окислювальний стрес в організмі, бореться з вільними радикалами та покращує здатність організму боротися з їх наслідками. Дієтологи відзначають, що деякі дослідження показали, що лікопін також має здатність запобігати росту ракових клітин, що знижує ризик цих захворювань.
Здоров'я шкіри
Вода, а також вітаміни А, С та В6 в кавуні допомагають зберегти здоров'я та красу шкіри, роблячи її гладкою та еластичною. Справа в тому, що вітамін С посилює вироблення колагену, вітамін А допомагає відновлювати клітини шкіри та запобігає сухості, а вітамін В6 бореться з висипаннями.
Пропонуємо також дізнатися, що станеться з організмом людини, якщо їсти цвітну капусту щодня.