За часів молодості наших бабусь та мам особливою популярністю користувався маргарин. У СРСР він став дешевшою заміною вершковому маслу, тому його не лише додавали до різних страв, але й просто мазали на хліб, роблячи бутерброд до чаю. Але є кілька причин, чому не варто наслідувати цей приклад.
Медики відзначають, що маргарин – не найрозумніший вибір, оскільки цей продукт не містить корисних речовин, зате може завдати серйозної шкоди здоров'ю.
Трансжири
У маргарині містяться трансжири, які дуже шкідливі організму. Вони підвищують рівень "поганого" холестерину, знижуючи при цьому рівень "хорошого". Цей дисбаланс може призвести до проблем із серцево-судинною системою через утворення жирових відкладень в артеріях. Трансжири також спричиняють запалення в організмі, що може призвести до інших проблем зі здоров`ям.
Водночас деякі медики зазначили, що часте вживання продуктів з високим вмістом трансжирів, які присутні в маргарині, може негативно позначитися на кровоносних судинах, зменшуючи приплив крові до мозку. Це може погіршити когнітивні функції і навіть збільшити ризик розвитку хвороби Альцгеймера.
Популярні зараз
В українських вузах не скасовуватимуть бюджетну форму навчання
В Україні заборонять небажані дзвінки на мобільні телефони
Крім того, трансжири, що отримуються в ході приготування маргарину, можуть погіршити резистентність до інсуліну, що є основною причиною діабету 2 типу. Тому експерти зі здорового харчування наполегливо рекомендують людям знизити споживання продуктів із високим вмістом трансжирів.
Шкідливі добавки
Найчастіше в маргарин кладуть різні добавки, щоб зробити його смак приємнішим, покращити текстуру або збільшити його термін зберігання. І деякі з них можуть завдати серйозної шкоди здоров'ю людини.
Емульгатори, консерванти та штучні барвники можуть стати причиною проблем із травною системою, викликати алергічні реакції і навіть уповільнити метаболізм та погіршити роботу імунної системи.
Нагадаємо, раніше дієтолог назвала найкорисніше для здоров'я людини молоко, яке варто пити якнайчастіше.